دلیل استفاده از ترانزیستور pnp در تقویت خروجی رگولاتور ها

سلام و خسته نباشید به بزرگواران.
چند تا سوال مربوط به ترانزیستور هست که میپرسم.
اول اینکه چرا معمولا در مدارات تقویت جریان خروجی رگولاتور ها از ترانزیستور های pnp بیشتر از npn استفاده میشه؟
۲-در صورتی که در جدول اطلاعات دیتاشیت یک ترانزیستور اشاره ای به توان قابل تحمل در دمای محیط و مقاومت حرارتی j-a نشده باشه چطور میشه مقاومت حرارتی را به دست اورد؟
۳-برای کنترل دمای یک قطعه در محیط بسته مثل جعبه های مدار به غیر هیت سینک و فن نصب شده روی هیت سینک فن دوم بهتره هوا را وارد جعبه بکنه یا خارج؟(میدونم بهتره از دو تا فن برای ورود و خروج استفاده بشه ولی در صورتی که بخوام از یک فن استفاده کنم چطور)
و در اخر استفاده از یک هیت سینک کوچک(دقیقا اندازه با فنی که روی ان قراره نصب بشه)برای خنک کردن چند قطعه همزمان بهتره یا استفاده از هیت سینک بزرگتر(با این حساب که در این حالت فن کوچکتر از هیت سینک میشه و کل فضا را بر خلاف روش قبلی پر نمیکنه)

علیکم السلام دوست عزیز

تئوریش رو نمیدونم اما اگر شما بدنبال بحث تئوری و علمیش نیستی و میخوای در عمل دستگاهت درست کار کنه راه حلش اینه که از قطعه با کیفیت بالا استفاده کنی که این به معنی خرید قطعه اصل نیست چون هم سخت گیر میاد و هم اینکه خیلی گرون میشه پس بهتره از قطعات تقلبی اما با کیفیت بالا یا همون “های کپی” یا “گرید A” استفاده کنی وبرای اینکار نیاز داری با قطعه فروش های مختلف (مغازه دارها یا اینترنتی) اینقدر کار کنی تا در تجربه متوجه بشی کدوم قطعاتش با کیفیت قابل قبول هست و کدوم یکی قطعات بیخود میفروشه.
و در ادامه راه حل: باید نهایتا از 70 درصد توان قطعت استفاده کنی. نکته مهم توان قطعه رو مد نظر قرار بده نه جریا یا ولتاژ، برای عمر بالا باید توان در نظر گرفته بشه.
این دو راه حل اگر در کنار هم انجام بشه در مورد اکثر قطعات همچون ترانزیستوری که شما بیان کردید جواب میده.


در اکثر موارد بهتره که هوا رو از جعبه به بیرون بکشه، چون در اکثر موارد اگر هوا قرار باشه به داخل وارد بشه بدلیل افزایش فشار هوا ورودی هم کامل هوا وارد نمیشه و هم اینکه باعث پخش شدن هوای گرم و سرد در کل فضای جعبه میشه که ما این رو نمیخوایم. هدف این هست که هوای گرم داخل جعبه خارج بشه و با گذاشتن چند سوراخ در طرف دیگه جعبه یا در اطراف قطعه ای که خیلی داغ میشه با کمک همون یک فن که هوای داخل جعبه رو خارج میکنیم درواقع هوای تازه رو از اون سوراخ ها وارد میکنیم.
نکته: حتما نیازی نیست که برای ورود های تازه جعبه رو سوراخ کنیم، گاهی اوقات همون سوراخ هایی که برای قطعات خاص هست کفایت میکنه مثلا برای: ولوم ها، درز جعبه، کلید ها، سوکت ها و غیره (البته به شرطی که کامل نپوشونده باشیمشون)

راه حل ارزونتر اینه که: بجای استفاده از فن شما میتونید قطعاتی که گرما تولید میکنن رو در قسمت “بالا و انتهای جعبه” یا در “بالا و ابتدای جعبه” قرار بدی و چند سوراخ برای خروج هوای گرم در اطراف همون قطعات گرماساز قرار بدی و سوراخ های ورود هوا رو هم فراموش نکنی که بزاری. اینجوری خود قطعه با گرمایی که تولید میکنه گردش هوای لازم رو بوجود میاره. البته در این مورد بهتره که شرایط دمایی اون منطقه ای که قصد استفاده از دستگاه شمارو داره رو در نظر بگیری مثلا در خوزستان این روش در تابستان زیاد جوابگو نیست اما در آذربایجان این روش میتونه کارآمد باشه.

و نکته مهم:

استفاده از دو فن نکته مهم داره: در کل چه ما از یک فن یا از چندین فن برای تهویه استفاده کنیم باید این نکته رو رعایت کنیم که فشار هوای داخل جعبه بهتره که در حالت + باشه. یعنی میزان فشار هوای داخل جعبه بهتره که از میزان فشار هوای بیرون جعبه (محیط) بیشتر باشه. (این کار سادست)
برای تک فن: کافیه که جمع فضاهای ورودی هوا از جمع فضاهای خروجی هوا کمتر باشه
برای چند فن: دو حالت رو توضیح میدم اما حالت های دیگه ای هم داره: یا فن ها همشون با یک مقدار هوادهی کار میکنن یا فن های خروجی دارای قدرت هوادهی بیشتری نسبت به فن های ورودی هستن
1- فن ها همشون با یک مقدار هوادهی کار میکنن: برای این حالت کافیه که مثل تک فن فقط جمع فضاهای ورودی هوا از جمع فضاهای خروجی هوا کمتر باشه.
2- فن های خروجی دارای قدرت هوادهی بیشتری نسبت به فن های ورودی هستن: البته ما خودمون به عمد این کار رو انجام میدیم و فن های ورودی هوارو ضعیفتر از فن های خروجی هوا انتخاب میکنیم. در این حالت کافیه که جمع فضاهای ورودی هوا از جمع فضاهای خروجی هوا کمتر یا مساوی باشه.


اگر بزرگتر شدن هت سینک نسبت به فن باعث نمیشه که جلوی هوای فن گرفته بشه بزرگ بودن هت سینک بهتره، اما اگر جلوی قدرت یا همون هوادهی فن رو میگیره بهتره که از هت سینک کوچکتر استفاده بشه


در کل اگر عکس از جعبه به همراه مدار و قطعات گرماساز و حداکثر دمای اونها و شرایط جغرافیایی که قراره استفاده بشه رو میزاشتی بهتر و دقیقتر میشد راهنمایی کنم. البته همیشه هم هواست باشه گذاشتن اینجور اطلاعاتت باعث نشه اطلاعاتت اصلی پروژه در فضای مجازی که هر کسی میتونه ببینی پخش بشه.


اگر این اطلاعات به کارت اومد بدون که راهنمایی هام نذری امام مهدی هستن

3 پسندیده

ترانزیستورهای تقوت جریان باید با خود رگولاتور موازی بشن. بنابراین ولتاژشون باید شناور باشه. کلکتور ترانزیستور NPN جریان میکشه و کلکتور ترانزیستور PNP جریان میده. پس در رگولاتورهای مثبت مجبوریم از PNP استفاده کنیم و در رزگولاتورهای منفی NPN
باگه اطلاعات یه ترانزیستور ناقصه میتونید به دیتاشیت ترانزیستور همسایز و مشابهش سر بزنید.
در باره فن هم دایی مسعود توضیحات کاملی ارائه فرمودن

2 پسندیده

ممنون انشاالله نذرت قبول.

1 پسندیده

ممنون از این لحاظ گفتم که دیدم در برخی مدارات جریان بیس را از رگولاتور تامین میکنن و امیتر npn را به عنوان خروجی مثبت میگیرن.

1 پسندیده

دایی مسعود کیه؟
منظورتون من بودم! :joy:

2 پسندیده

شرمنده
بله دایی مهدی گل منظورم بود

1 پسندیده