اتصال کوتاه منبع تغذیه آزمایشگاهی و جریان کشی

سلام.
همین اول راه شروع الکترونیک چند تا سوال برام پیش امده که احتمالا خیلی پیش پا افتاده باشن!؟ ممنون میشم جواب بدین.

۱-اگر به صورت مثال منبع ۵ امپری داشته باشیم که یک بار به اون مصرف کننده ۵ امپری وصل بشه و یک بار هم منبع را اتصال کوتاه کنیم با این که در دو حالت ۵ امپر عبور خواهد کرد تفاوتی با هم وجود داره؟اگر بله تفاوت در چی هست؟(اگر یک مثال بزنید ممنون میشم)

۲-افت ولتاژ با کشیدن جریان از منبع تغذیه طبیعی هست؟دلیلش چیه؟

۳-خروجی یک ترانس ۱ امپر را گرفتم که ۲ امپر خروجی داد،کشیدن این ۱ امپر اضافی باعث آسیب رسیدن به ترانس میشه؟این خطای ترانس محسوب میشه؟

۴-اگر قابل توضیح هست لطفا چگونگی کارکرد مدار محدود کننده جریان (چراغ c.c منابع تغذیه) را توضیح بدید.

ممنونم.

  1. اینجا باید در مورد مقدار بار صحبت کنیم تا به جواب برسیم. وقتی مصرف کننده‌ای میذارید که 5 آمپر جریان میکشه (با فرض اینکه منبع واقعاً توان ادعا شده رو تحویل بده) ولتاژ خروجی نباید افت کنه (البته اگر بیشتر از توان منبع جریان بکشید ولتاژ افت میکنه و توان ثابت میمونه). در این حالت باری که روی خروجی گذاشتید یک مقدار مشخص داره.
    در حالتی که اتصال کوتاه میکنید (ولتاژ خروجی صفر) در واقع دارید یک بار بی‌نهایت به منبع تحمیل میکنید. در این حالت طبق قانون اهم جریان هم بی‌نهایت میشه اما چون منبع نمیتونه این جریان رو بده روی حداکثر جریانی که میتونه بده محدود میشه.
  2. اگر جریانی که میکشید از جریانی که تنظیم کردید بیشتر بشه ولتاژ افت میکنه. در واقع منبع داره با افت ولتاژ سعی میکنه از بیشتر شدن جریان جلوگیری کنه.
  3. معمولاً جریانی که روی ترانس مینویسه (به فرض اینکه کیفیت خوبی داشته باشه) جریانیه که به صورت مداوم میتونه بده و خراب نشه. اگر بیشتر از اون جریان بکشید و ترانس هم حفاظت و محدود کننده نداشته باشه در مدت زمان میتونه باعث خراب شدن بشه.
  4. منبع از جریان خروجی فیدبک میگیره و اگر مقدارش از جریان تنظیمی بیشتر شد ولتاژ رو کاهش میده تا با کنترل توان خروجی رو محدود کنه.
5 پسندیده

سلام - دوست عزیزی به صورت دقیق به مواردی اشاره کردند که جواب شماست
به نظرم می رسد شرح زیر را نیز در بررسی ها مد نظر داشته باشید:
منبع تغذیه آزمایشگاهی یک منبع ولتاژ متغیر است که امکان محدود کردن جریان را نیز دارد، یعنی تا حد معینی که جریانش تنظیم شده ولتاژ را ثابت نگه می دارد و پس از افزایش بار، ( کاهش مقدار مقاومت بار ) اقدام به کم کردن ولتاژ می نماید تا از توان حداکثر تنظیم شده خارج نشود

  • در حالت اتصال کوتاه ممکن است طراحی منبع تغذیه به شکلی باشد که روی حداکثر جریان تنظیم شده ثابت بماند ( که معمولاً منابع تغذیه آزمایشگاهی اینگونه هستند )
    یا ممکن است طراحی به شکلی باشد که در صورت اتصال کوتاه جریان به میزان بسیار کمتری تقلیل یابد که به دلیل محافظت از منبع تغذیه در برابر تلفات می باشد
  • در برخی منابع تغذیه ( عموماً با ولتاژ ثابت ) طراحی می تواند به گونه ای باشد که در زمان اتصال کوتاه خروجی قطع شود - که به دو صورت عمل می کنند:
    1- پس از اتصال کوتاه فقط با خاموش و روشن شدن منبع تغذیه به سرویس بر می گردند
    2- به صورت مداوم یا با فاصله های چند ثانیه ای تغذیه به سرویس بر می گردد و در صورت تشخیص اتصال کوتاه مجدد خروجی قطع می شود :rose:
5 پسندیده

ممنون🌹

فقط یک سولی که برام باقی مانده اینه که این ترانس ۱۲ ولت ۲ امپر را وقتی یکسو میکنم و ولتاژ را هم رگوله میکنم با کشیدن جریانی معادل ۸۰۰ میلی امپر ولتاژ به 6.5 ولت افت پیدا میکنه.چطور میتونم توان واقعی این منبع را محاسبه کنم که با افت ولتاژ روبرو نشم؟

لطفاً نقشه شماتیک و عکس مداری که ساختید را قرار بدید !

لطفاً به نتایج تست به صورت عملی و واقعی استناد نمایید
( در رگولاتورهای خطی ولتاژ رگوله نشده قبل از رگولاتور می بایست 3 ولت بیشتر از ولتاژ خروجی باشد مگر در رگولاتورهای با افت ولتاژ پایین LDO ، خازن صافی در حدود 2200 میکرو فاراد مناسب است )

2 پسندیده

سلام ممنون.متاسفانه این نتایج افت ولتاژ نتایج عملی هست و حسابی گیجم کرده!

درود بر شما
ببینید از لحاظ تئوری، اگر سازنده ای میگه ترانس من مبل n1/n2 هست (که در واقع نسبت دور ترانسه ) و معادلش میشه فرضا 220 به 12 ولت و جریان نامش 2 آمپره،
1- حواستون باشه که آیا این 2 آمپر صرفا بر اساس ضخامت و تعداد دور داره مطرح میشه ؟ که در این حالت این جریان نامی دیگه نیست و حداکثر جریان قابل قبول برای سیم پیچ ترانسفورمره
2- حالت بعدی اینه که این ترانسفورمر یک دیتاشیت معتبر داره که دراین حالت یک جریان حداکثر و یک جریان نامی داره که اون جریان نامی بر حسب rms هست و dc نیست ( برای محاسبه مقدار جریان dc باید جریانتون رو به حالت تمام موج رسم کنید و میانگین نمودار رو در بازه یک دوره تناوب محاسبه کنید)

در بر اساس تجربه خودم بهتون میگم معولا ترانس هایی در بازار ایران خریداری میکنید از نوع اول هستند و از یک جد جریانی به بعد هسته ترانس اشباع میشه و افت ولتاژ رو شاهدیم.

برگردیم به سوال اول، چطوری جریان نامیش رو محاسبه کنیم ؟
فکر میکنم ساده ترین راه حل اینه که بار مقاومتی در خروجی قرار بدید، و این بار رو تاجایی اضافه کنید که ولتاژ خروجی از یک ترشولد مشخصی مثلا حدود 20 درصد ولتاژ اصلی (12 ولت) کاهش پیدا کنه. اون جریان رو مبنای محاسباتتون قرار بدید.

2 پسندیده